понеделник, 7 март 2011 г.

Бърз ориз с гъби и пармезан / Mushroom Parmesan Rice




  Оризът, както и картофите като продукт, може би изглеждат на някого не толкова интригуващи, но това е само на пръв поглед. Те могат да бъдат основа на много интересни и вкусни блюда. С тях са възможни безброй интерпретации, с тях може да се приготвя всичко - супи, салати, ястия и дори десерти.
    Днес ще ви представя следващата от бързите, лесни и вкусни рецепти - едно простичко, но много ароматно блюдо. Задава се нова забързана работна седмица и това може да е полезно на някой, осигурявайки идея за бърза семейна вечеря.
    


Бърз ориз с гъби и пармезан / Mushroom Parmesan Rice

Продукти:

250 гр. ориз за ризото,
250 гр. пресни гъби,
150 гр. шунка (аз използвах пражка шунка),
2 стръка пресен лук,
1/2 глава червен лук,
1 скилидка чесън,
2-3 с.л. настърган пармезан,
бучка масло + 1 с.л. зехтин,
черен пипер и сол на вкус,
няколко стръка копър и няколко стръка магданоз,
60 мл. бяло вино (опция)


  • Нарежете зеления лук и червения лук. Нарежете гъбите на едро. Нарежете пражката шунка на тънки лентички. Обелете скилидката чесън и я натиснете с плоската част на острието на ножа, така че да се смачка.
  • Загрейте в тенджера на котлона заедно маслото и зехтина. Изсипете лука и чесъна в мазнината и сотирайте за 1-2 минути. Добавете шунката и дръжте на огъня още 1-2 минути, като разбърквате от време на време.
  • Прибавете нарязаните гъби и ориза и при непрекъснато бъркане дръжте на огъня още минутка. Залейте с бялото вино (ако ще използвате) и 500 мл.вода - 2 ч.ч. по 250 мл. всяка (или ако имате зеленчуков бульон, но не от готовите кубчета). Подправете със сол и черен  пипер на вкус, разбъркайте, захлупете тенджерата и оставете на слаб огън. В процеса на готвене, ако е необходимо добавете още малко течност.
  • Когато ориза е готов и още горещ, добавете ситно нарязаните копър и магданоз, както и настъргания пармезан и леко разбъркайте.
  • Можете да сервирате ориза посипан с още настърган пармезан и придружен със салата по избор.

* Позволявам си един съвет - по възможност, използвайте ориз за ризото. Не, че с друг, ястието няма да се получи, напротив - ще стане, но с ориза за ризото е доста по-вкусно, а и по лесно за приготвяне.

4 коментара:

  1. Лети, много изкусително си поднесла оризчето!
    Аз правя нещо подобно, но ще изпробвам и твоята рецептата задължително.
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, благодаря ти!
    Надявам се да ви хареса и този вариант!
    Поздрав и прекрасно настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Excelente risotto,se ve cremoso bien elaborado,este plato me encanta,se ve estupendamente lindo,cariños te sigo me gustan tus recetas,abrazos y buena semana para tí.

    ОтговорИзтриване
  4. Rosita Vargas,
    Thank you for the nice words!
    I will look at your blog with a pleasure to know about your dishes and from the Chilean cuisine.
    Best wishes and have a nice week!

    ОтговорИзтриване