петък, 21 март 2014 г.

Козуначени кифлички / Easter Buns



   Едни вкусни козуначени кифлички - варианти без пълнеж (като на горната снимка) и с пълнеж. И едни не дотам добри снимки. Снимането на изкуствена светлина все така ме мъчи и това си е! Но вие все пак ще получите представа какво представляват, нали? :-) Фаворит вкъщи станаха тези с локум, имаше още с конфитюр, с шоколад и без пълнеж. 
   Не можах да снимам пълната чиния кифлички, защото семейството така ги нападна, че за фотосесия и дума не можеше да става. Откраднах си само три за снимките :-)

Козуначени кифлички /  Easter Buns

Продукти:

250 мл. прясно мляко,
3 яйца,
120 гр. захар,
80 гр. масло,
4-5 с.л. олио (или зехтин),
1 ампула ванилова есенция,
½ равна ч.л. сол,
½ кубче прясна мая,
около 700 гр. брашно

За пълнеж на кифличките:
Може да използвате конфитюр, сладко, течен шоколад или локум

За мазане и поръсване отгоре:
1 яйце + 1с.л. вода, разбито с вилица
кристална захар за поръсване 


   Пресейте брашното два пъти, прибавете солта.
  Размийте в купичка маята с малко от топлото прясното мляко (то трябва да е топло, но не горещо, горе долу с телесна температура), докато се получи кашичка. Прибавете 1с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта, разбъркайте и оставете за 10-15 минути, маята да "шупне".
  Загрейте прясното мляко, изсипете захарта  в него и бъркайте докато захарта се разтвори. Оставете млякото да се охлади до телесна температура, трябва да е топло, но не горещо.
  Направете кладенче в средата на пресятото брашно, изсипете шупналата мая, солта, разбитите с вилица яйца, ванилията, топлото мляко с разтопената в него захар. Замесете меко тесто. След това продължете да месите, като прибавяте малко по малко, разтопеното масло, смесено с олиото (или зехтина). Месете тестото продължително, докато  започне да образува шупли. Сложете в хупа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса, докато удвои обема си.

*** Замесването на тестото може да стане и в хлебопекарна. Трябва да сложите в контейнера на хлебопекарната продуктите в следния ред: млякото с разтворената захар (охладено до телесна температура), разбитите с вилица яйца, ванилията, шупналата мая (която предварително сте разтворили в малко от топло мляко, прибавили сте 1 с.л. брашно и 1 равна с.л. захар и сте оставили 10-15 минути да "шупне") и най накрая пресятото брашно, смесено със солта. Пуснете хлебопекарната на програма месене на тесто. Наблюдавайте процеса и когато месенето приключи, но още преди да стартитра втасването, спрете и пуснете хлебопекарната отначало на програма месене на тесто, да измеси отново,, след това отново спрете преди втасване и пуснете трети път месенето, като тогава малко по малко (по 2-3 ч.л.) добавяте разтопеното масло, смесено с олиото. Прибавятте нови лъжички, едва след като мазнината се е усвоила и така до изчерпване на количеството. После затворете хлебопекарната и я оставете да продължи цикъла с втасване на тестото. ***

   Втасалото тесто се разделя на три топки. Всяка топка се разточва на кръг, от който подобно на торта се отрязват триъгълни парчета. Работете върху намазнен плот, за да не залепва тестото. В широката част на всяко триъгълно парче се слага от избраната плънка - може да е конфитюр или пък течен шоколад, а може и парченце локум. Завива се като кифличка. Кифличките се подреждат в тава на разстояние една от друга, оставят се на топло да втасат втори път, мажат се с разбитото с 1 с.л. вода яйце поръсват се с кристална захар и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисто кафяви.
   Можете и да не пълните кифличките, а просто от топката да скъсате по-малки топчета, да направите фитили и да ги сплетете на "възелчета", намазвате ги с разбитото яйце, поръсвате с кристалната захар и печете. Така ще получите кифлички без пълнеж, като на първата снимка.

Да ви е сладко!



29 коментара:

  1. Чудесни са, Лети!
    Обожавам козунаците :) и не правя отдавна. Но кифлички козуначени чат пат се отпускам и ще взема да пробвам твоите пухкавелки :)
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепинко! Надявам се да ти харесат!
      И у нас така - меся кифлички, а не цял козунак. Моите гладници вкъщи повече ги харесват и направо ме питат за кога ще им правя, тъй че често меся :-))
      Поздрави и хубави пролетни дни да са всичките ти през тази седмица!

      Изтриване
  2. Лети, много са хубави :) Аз меся отскоро и досега не съм правила козуначено тесто - чувала съм, че било трудно и/или капризно :)) има ли нещо такова ? Да го меся до припадък и артрит или това е преувеличение някакво :D Какво ще посъветваш ?
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кайти!
      Наистина козуначеното тесто е малко по-капризно от хлебното, например. Причината е в по-голямото съдържание на захар и мазнини в тестото. Трябва да месиш тестото на топло, в помещението да няма течение, отворени врати и прозорци. Доста се меси, за да стане тестото на шупли и също така втасва по-бавно. Ако имаш хлебопекарна, нещата стават по-прости, защото тя ще свърши по-тежката работа по месенето, а също осигурява и хубаво втасване на тестото. Но и иначе става, трябва само малко повече упорство. Хубавата новина е, че кифличките стават по-ласно от цял козунак, колкото и да е странно. Поне при мен е така, винаги ми е по-лесно да правя козуначени кифлички. Просто трябва да се престрашиш да пробваш и съм сигурна, че ще се получи. Майсторка на козунаците е Роси (от "Кулинарен еликсир" - много хубави рецепти и обяснения има. Може да надникнеш и при нея.
      Сърдечни поздрави и пожелание за приготвяне на неустоимо вкусен козунак! :-)

      Изтриване
    2. Благодаря Лети :) Мисля, че ще си купя хлебопекарна, но първо ще се науча - от инат :) И при Роси ще надникна за всеки случай - от повече разяснения за технологията не боли глава :))

      Изтриване
    3. Ох Лети...писах нещо, дали пристигна при теб, дали не... :)) но благодаря за съвета :)) преди да си купя хлебопекарната вероятно кифличките ще ги пробвам :)

      Изтриване
    4. Кайти, всичко пристигна. Проблема е, че напоследък няма време за отговор. На работа е доста натоварено и блога страда.
      Не е трудно да се научи човек да меси, включително и козунаци. Просто трябва упорство. Колкото и обяснения да се прочетат, в крайна сметка ще се получи, когато започнеш да усещаш тестото, а това става с практика. От собствен опит го казвам :-) Сигурна съм, че ще успееш!
      Сърдечен поздрав и стискам палци!

      Изтриване
  3. Ох, Лети, и мен ме мъчи снимането на изкуствена светлина ... Но пък така добре си ги подредила тези снимки и толкова вкусно звучат кифличките, че разбирам защо са ги нападнали :) То и ароматът им като добавиш ...
    Хубави и слънчеви почивни дни, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенка! Миризмата на прясно изпеченото козуначено тесто, наистина е неустоима :-)
      Хубави пролетни дни, Албенка!

      Изтриване
  4. Фантастични са, Лети!
    Прегръдка и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Прегръдки и хубава нова пролетна седмица!

      Изтриване
  5. Лети, на мен пък ми е идеално с тази приглушена светлина. Такъв уют да носят снимките. :)
    Прекрасни кифлички! Прекрасна да е и пролетта ти, мила Лети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, дано наистина, както казваш да са прилични снимките! Аз не съм много обективна, все недостатъци им намирам.
      Радвам се, че кифличките ти харесват, много вкусни стават!
      Чудесна, цветна и прекрасна пролет и на теб!

      Изтриване
  6. Лети, те така примамливо изглеждат, цяло чудо е че са се запазили и тези трите!
    Честита и слънчева пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едва ги отървах, Тили, ама вкъщи много обичат козуначени кифлички, повече от класически козунак :-)
      Благодаря ти!
      Сърдечен поздрав и пожелание за цветни и вкусни пролетни дни!

      Изтриване
  7. Абсолютно невероятни, особено на последна снимка, любима ми е! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлинка!
      Прегръдки и пожелание за цветни пролетни дни!

      Изтриване
  8. Много вкусни козуначени кифлички, Лети! Честита Пролет, мила, все да ти е весело и цветно на душата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Хубава, цветна и вкусна пролет и на теб!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Прекрасни са, Лети! Замириса на пролет и ни се приядоха козунаци, днес и вкъщи пекох козуначени кифлички, най-обикновени, без пълнеж, но пък така апетитни, точно като твоите. Не бъди толкова критична - снимките са прелестни!
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миризмата и вкусът на пресен козунак са наистина неустоими, Мариетка! Моето семейство най-много обича козуначени кифлички, много повече от класическия козунак и правя често :-)
      Благодаря ти!
      Сърдечен поздрав и пожелание за хубави пролетни дни!

      Изтриване
  10. Ах, че любими!!!!
    Лети, направи ми за празниците;)))
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе, хе, да направя, ама как да ти пратя...Давай, адреса ;-))
      Хубава и на теб, Мъхче!

      Изтриване
  11. Лети, ти може и да си намираш недостатъци на снимките, но аз като видях кифличките ти и веднага запретнах ръкави! Благодаря ти за рецептата, много ни харесаха. Станаха пухкави и страшно вкусни. И на мен любими ми станаха с локума , а на децата с парченца шоколад разбира се :)
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че снимките изглеждат така! Може би аз съм по-самокритична, защото си виждам грешките. А още повече се радвам, че кифличките са се харесали и на нас вкъщи много ни допаднаха по тази рецепта :-) Благодаря за доверието!
      Сърдечни поздрави и хубав завършек на седмицата!

      Изтриване
  12. Снимките са много вкусни , за кифличките мога само да гадая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошъл на господин Бялков! Много харесвам "Щрихи от Варна" - от известно време го следя през фейсбук редовно :-)
      Радвам се, че снимките изглеждат добре, въпреки моите съмнения по въпроса, а за вкуса - следващия път май ще трябва да изпратя за дегустация :-)

      Изтриване
  13. Станаха много вкусни ,но имах проблем със завиването на кифличките :( и не ми се получиха на вид.

    ОтговорИзтриване
  14. Много се радвам, че са се харесали!
    Относно завиването, от какво естество е проблема? Начина на завиване ли затруднява или самото тесто? Ако тестото леко е превтасало или пък не е дозирано добре откъм брашно и е станало прекалено меко, може да се разлее при печенето и да не се получи формата. Или пък проблема да е при самото завиване.

    ОтговорИзтриване