неделя, 22 февруари 2015 г.

Кексчета

  

   В хладилника ми бяха останали малко ягоди, а също и заквасена сметана, които трябваше да използвам. Тези кексчета бяха чудесно решение за тази цел, а и зарадваха семейството. Аз седнах с чаша кафе и кексче, да напиша тази публикация, а децата се заеха систематично да намалят общата им бройка :-)

Кексчета

Продукти:

4 яйца,
5 с.л. с връх заквасена сметана,
100 гр. масло (стопено с микровълновата фурна или на котлона),
1 капсула ванилова есенция,
180 гр. захар,
1ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
190 гр. брашно,
1 с.л. ( с връх какао)

около 8-10 ягоди (зависи колко са големи)
малка шепа лешникови ядки


     Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Разбийте с вилица яйцата, прибавете ванилията, захарта, сметаната, разтопеното (но не горещо) масло. Тазбъркайте дс телена бъркалка, до еднородност на сместа.
  • Смесете брашното със солта и бакпулвера.
  • Пресейте брашняната смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно, докато съставките се смесят. Не преразбивайте тестото, достатъчно е да разбърквате докато брашното се поеме. 
  • Изсипете половината от получената смес във хартиените капсулки за кексчета (мъфини).  Моите бяха от твърдите и не се наложи да слагам хартиените капсулки във форми за печене на мъфини. Ако хартиените капсулки, които използвате са от по-меката хартия, предварително ги сложете във формичките за печене.
  • Нарежете почистените и измити ягоди на парченца и сложете парченца ягоди във всяка капсулка.
  • В останалата половина от сместа прибавете какаото, разбъркайте и разсипете и тази половина от кейковото тесто в хартиени капсулки за мъфини. Сложете на някои от тях парченца ягоди, а на други едро нарязани лешникови ядки.
  • Получавате три вида кекчета - ванилови с ягоди, какаови с ягоди и какаови с лешници. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто без полепнали трохи. Може би, около 20-тина минути.

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Пилешки крилца със соев сос и мед / Нoney Baked Chicken Wings


   Днес на фокус ще бъде любимото ястие на дъщеричката ми. Приготвям крилца по тази рецепта, поне четири пъти в месеца. Много допадат и на двете ми деца. Рецептата е лесна и подготовката отнема много малко време.
   Опитайте и вие, надявам се да ви хареса! :-)

Пилешки крилца със соев сос и мед / Нoney Baked Chicken Wings

Продукти:

10-12 пилешки крилца,
около 60-70 ml соев сос (или около 7-8 с.л.),
1 кафена чаша вино,
3 с.л. зехтин,
2 ч.л. горчица,
3  с.л. лъжици мед (не захаросан, а течен),
1/2 ч.л. червен пипер 
сол и черен пипер на вкус,

  • Застелете тава с хартия за печене (така ще си спестите търкането после).
  • Наредете пилешките крилца. Поръсете ги лекичко със сол, но внимавайте - соевия сос, който ще се използва в рецептата също е солен. Така че, тези които обичат по-безсолни ястия, може изобщо да не солят крилцата, а останалите - да действат внимателно със солта. Поръсете крилцата с малко черен пипер и с червения пипер.
  • В купичка смесете виното, зехтина, горчицата, меда и соевия сос. Бъркайте, докато сместа стане хомогенна. Най-лесно и бързо е с телена бъркалка. Другият начин е, да сложите продуктите в буркан, да затворите капачката и да раздрусате енергично, докато продуктите се смесят добре.
  • С помоща на супена лъжица полейте всяко от крилцата със соево-медената смес. Покрийте тавичката с фолио. Печете на 200-210 градуса около 30-40 минути. После махнете фолиото и печете на грил-функцията на фурната (а който няма такава - на високи градуси), като поливате отвреме навреме крилцата със соса от тавичката, докато крилцата се зачервят апетитно.


сряда, 11 февруари 2015 г.

Пиле терияки със спагети и зеленчуци / Teriyaki Chicken Noodle Bowls

   


   "Какво се получава, когато съчетаем японските соеви сосове и маринати Kikkoman с френската традиция на зеленчуците на Bonduelle?" Това ни питат, чрез своето предизвикателство "Прегърни вкуса", известните производители.
   Е, и на мен ми стана любопитно и реших да участвам :-) Избрах лесна рецепта, която се готви бързо. Приготвя се в тиган уок и начинът на готвене в този тиган, запазва месото сочно, а зеленчуците леко хрупкави.  Ястието, което се получи много ни хареса. Надявам се да допадне и на вас :-)


Пиле терияки със спагети и зеленчуци / Teriyaki Chicken Noodle Bowls

Продукти:

около 300 гр. китайски спагети (или тънки италиански спагети),
около 500 гр. обезкостено и без кожа пилешко месо (филе или от бутче),
1 голям морков,
1-2 скилидки чесън,
1-2 равни с.л. кафява захар демерара,
4 с.л. зехтин,
2 с.л. сусам,
сол и черен пипер на вкус


  • Сварете спагетите според указанията на опаковката. Отцедете ги, прибавете 1 с.л. зехтин и разбъркайте 
  • Нарежете пилешкото месо на ивички. Нарежете моркова на тънки пръчици и накълцайте обелената скилидка чесън на едро.
  • Сложете на котлона дълбок тиган уок. Температурата на която се готви трябва да е висока. Загрейте 3 с.л. зехтин, добавете нарязаното пилешко месо и гответе, с непрекъснато разбъркване, докато месото побелее. Тогава добавете кафявата захар и като продължавате да разбърквате, гответе докато месото започне да става леко златисто. 
  • Прибавете чесъна, замразения зелен боб,  нарязаните на пръчици моркови и гответе още няколко минути, след което добавете 7 с.л. сос терияки и продължете да готвите с непрекъснато разбъркване, докато течността в тигана леко се редуцира. Посолете и подправете с черен пипер на вкус. Добавете спагетите и граха, и като продължите да разбърквате гответе още 2-3 минути. Поръсете със сусам.
  • Сервирайте ястието веднага.