понеделник, 10 април 2017 г.

Морковени кексчета / Carrot & cream cheese cupcakes


    Предвид наближаващия Великден, днес тематично рецептата ще бъде за морковени кексчета. Правила съм морковен кейк и преди - харесваме го много, но и варианта с кексчетата е чудесен. Подходящи за за десерт, но и за закуска - сутрин или следобед. Стават невероятно вкусни и децата останаха възхитени, особено когато видяха украсата от малки морковчета, които  направих от бадемов марципан :-) 
    За тези от вас, които имат резерви към идеята за моркови в сладкиш, искам да кажа, че морковите изобщо не се усещат. В кекчетата има стафиди, орехи, настъргана портокалова и лимонова кора, ванилия и предвид всички тези вкусове и аромати, неутралния вкус на моркова се губи. 
      Надявам се да ви харесат, както се харесват и на нас!



Морковени кексчета / Carrot & cream cheese cupcakes

Продукти 
за около 20 мини кексчета с диаметър 5-6 см.:


(1 ч.ч.= 150 мл.)

2 1/2 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер;
1/2 ч.л. сода бикарбонат;
1/2 ч.л. сол;
1 1/2 ч.ч. пудра захар;
4 големи (или 5 малки) яйца - леко разбити с вилица;
1 с.л. (с връх) кисело мляко;
220 ml  зехтин (или олио) или това е около 1 1/2 ч.ч.;
1 ч.л. ванилова есенция;
1 ч.ч едро нарязани орехи;
3 големи моркова настъргани на ситно;
1 ч.л. настъргана лимонова кора (от нетретирани лимони);
1 ч.л. настъргана портокалова кора (от нетретирани портокали);
шепа стафиди + 1-2 с.л. коняк или бренди


За глазурата:

250 гр. сирене крема;
120 гр. меко масло;
 пудра захар на вкус;
1 ч.л. ванилова есенция

пожелание за украса: бадемов марципан и бои за хранителни цели - оранжива и зелена (аз използвах немски хранителни бои без азобагрила)



     Начин на приготвяне:

  • Стафидите се слагат в малка купичка и се заливат с алкохола. Така трябва да престоят поне 20-тина минути. Фурната се загрява до 180 градуса. Във формичките за кексчета се поставят хартиените капсули (кошнички) за мъфини.
  • В купа се пресяват брашното, бакпулвера, содата и пудрата захар. В друга купа се смесват яйцата, олиото, киселото мляко, настърганите на ситно ренде моркови и ванилията. Върху тази смес се пресява брашняната смес като се бърка с дървена лъжица, докато се смесят. Прибавят се стафидите, лимоновата и портокаловата кора, орехите и отново се разбърква. Ако нямате нетретирани портокали или лимони, могат да се използват и много ситно накълцани кандирани портокалови и лимонови кори.
  • Готовата смес се изсипва в подготвените формички. Пече се, докато кексчетата станат златисто кафяви и дървено шишче забодено в кексчето излезе чисто без полепнали трохи. 
  • Когато са готови ги изваждаме от фурната и ги оставяме във формите за 5 минути. След което, изваждаме от формите за печене кексчетата заедно с хартиените капсули (кошнички) и ги оставяме върху решетка да изстинат. 
  • Глазура: Крема сиренето и маслото трябва да са със стайна температура. С миксер се разбиват на ниска скорост, така че да се смесят добре. Добавя се ванилията и постепенно се добавя пресятата пудра захар, като се разбива докато се получи гладък крем. Не съм посочила точно количеството на захарта за глазурата, за да може всеки да нагоди крема по свой вкус за сладост. 
  • Напълно изстиналите кексчетата се украсяват с глазурата и се оставят в хладилник, за да може глазурата да стегне.
  • Декорирайте ги по ваше желание. Ако сте решили да използвате бадемов марципан - той се оцветява според указанията на боите за хранителни цели, които използвате. Моделират се малки морковчета и кексчетата се украсяват с тях непосредствено преди сервиране или малко преди това. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар